1. Among the freedom fighters of Jharkhand who was the first martyr

 

 

 

a. Birsa Munda


 

b. Telanga Khadiya


 

c. Tilaka Manjhi


 

d. Siddhu and Kanhu


 



 

Answer. c


 

 

 

 

2. To whom the first Paramvir chakra was awarded in Jharkhand?

 

 

 

a. Albert Ekka


 

b. Birsa Munda


 

c. Tilka Manjhi


 

d. Jatra Oran


 



 

Answer. a


 

 

 

 

3. Freedom fighter Poto Sardar was

 

 

 

a. Uraon


 

b. Gond


 

c. Munda


 

d. Nagvanshi


 



 

Answer. c


 

 

 

 

4. Who is known as Marang Gomake ?

 

 

 

a. Jaipal singh


 

b. K. S. Singh


 

c. Shibu Soren


 

d. Birsa Munda


 



 

Answer. a


 

 

 

 

5. Who was the president of Chotanagpur Sanyukta Sangh of 1954?

 

 

 

a. Satyadev Sahoo


 

b. Sukhdev Mahto


 

c. Ram Narayan Khalko


 

d. M L Aggarwal


 



 

Answer. B


 

 

 

 

6. Chhaua mascot for 34th National Game held in 2011 was a

 

 

 

a. Baby deer


 

b. Baby elephant


 

c. Baby bear


 

d. None of the above


 



 

Answer. a


 

 

 

 

7. The first Jharkhand women to scale Mt Everest is

 

 

 

a. Bachendri Pal


 

b. Premlata Agarwal


 

c. Aruna Mishra


 

d. None of the above


 



 

Answer. B


 

 

 

 

8. Mohan Kumarmangalam stadium is located at

 

 

 

a. Jamshedpur


 

b. Dhanabad


 

c. Simdega


 

d. Bokaro


 



 

Answer. d


 

 

 

 

9. Restrictions on the transfer of scheduled Tribe/Backward Class/Scheduled Caste lands is provided under Section ……. of the Chota Nagpur Tenancy Act, 1908.

 

 

 

a. 46


 

b. 72


 

c. 48


 

d. 42


 



 

Answer. a


 

 

 

 

10. The time bar for ejectment under Section 46 is …………..years, that is after expiry of said period, the transferee will perfect his title over transfer land by adverse possession

 

 

 

a. 10


 

b. 8


 

c. 5


 

d. 12


 



 

Answer. d


 

 

 

 

11. The first collection of Santhali short stories was

 

 

 

a. Handmawak Ato


 

b. Kukmu


 

c. Mahila Chechet Dai


 

d. Samir


 



 

Answer. B


 

 

 

 

12. What is Langade?

 

 

 

a. Musical Instrument


 

b. A dance form


 

c. Kind of magic


 

d. A & C both


 



 

Answer. B


 

 

 

 

13. Kajli is a song sung during

 

 

 

a. Rabi Harvest


 

b. Holi


 

c. Rainy Season


 

d. Chaitra


 



 

Answer. a


 

 

 

 

14. Tanginath was the center of

 

 

 

a. Vaishnavism


 

b. Pasupatas


 

c. Buddhism


 

d. Jainism


 



 

Answer. B


 

 

 

 

15. A social institution called Dhumkaria belong to which tribe

 

 

 

a. Uraon


 

b. Ho


 

c. Gond


 

d. Kol


 



 

Answer. a


 

 

 

 

16. Which of the following pair of waterfall-river is not properly matched ?

 

 

 

a. Hundru-Swarnrekha


 

b. Jonha-Raru


 

c. Dasong-Kanchi


 

d. Lodh-Barakar


 



 

Answer. d


 

 

 

 

17. Tilaiya Dam is constructed on river

 

 

 

a. Damodar


 

b. Barakar


 

c. Konar


 

d. Usri


 



 

Answer. B


 

 

 

 

18. What is the height of Parasnath Hill ?

 

 

 

a. 1600 meter


 

b. 1565 meter


 

c. 1365 meter


 

d. 1260 meter


 



 

Answer. c


 

 

 

 

19. Which mineral is mined in Turamdih ?

 

 

 

a. Kynite


 

b. Asbestos


 

c. Mica


 

d. Uranium


 



 

Answer. d


 

 

 

 

20. Bentonite deposits in Jharkhand are found in

 

 

 

a. West Singhbum


 

b. Lohardaga


 

c. Sahibganj


 

d. Jaitara


 



 

Answer. c


 

 

 

 

21. Who among the following is the Environmentalist from Jharkhand to have been honoured with the Padmasri Award of the year 2016 ?

 

 

 

a. Shivlal Sagar


 

b. Dr. Surendra Prasad


 

c. Simon Uroan


 

d. Ashok Bhagat


 



 

Answer. c


 

 

 

 

22. Who has been honored by Jharkhand Vidhansabha as the best legislator in 2016 ?

 

 

 

a. Pradeep Yadav


 

b. Birchi Narayan


 

c. Stephen Marandi


 

d. Joba Manjhi


 



 

Answer. c


 

 

 

 

23. In the republic day parade of 2015, the tableau that was rewarded 2nd prize was

 

 

 

a. Maluti Temple


 

b. Rajrappa Temple


 

c. Devghar Temple


 

d. Basukinath Temple


 



 

Answer. a


 

 

 

 

24. Jharkhand has become the first state to introduce direct benefit transfer in which commodity ?

 

 

 

a. Sugar


 

b. Pulses


 

c. Edible Oil


 

d. Kerosene Oil


 



 

Answer. d


 

 

 

 

25. The Urja Ganga Jagdishpur-Haldia gas pipe line does not pass through which district of Jharkhand ?

 

 

 

a. Dhanbad


 

b. Bokaro


 

c. East Singhbhum


 

d. West Singhbhum


 



 

Answer. d


 

 

 

 

26. Under Section ……… of the Santhal Paragana Act, 1949, a land which is not recorded as such shall be recognized or treated as mulraiyat ka jote (private holding) or mulraiyat jote. (official holding).

 

 

 

a. 9


 

b. 8


 

c. 7


 

d. 10


 



 

Answer. d


 

 

 

 

27. According to Sec. 33 of the Santhal Paragana Tenancy Act, 1949, settlement of waste land is liable to be set aside if not cultivated within ………. years.

 

 

 

a. 4


 

b. 6


 

c. 5


 

d. 8


 



 

Answer. c


 

 

 

 

28. Under Sec. 22 of the Santhal Paragna Tenancy Act, 1949, a raiyat may make over h is holding temporarily on trust for cultivation to a raiyat after notifying to the SDO and Headman or mulraiyat in the following circumstancs. (A) his temporary absence from the village

 

 

 

a. his temporary absence from the village


 

b. loss of plough cattle


 

c. the raiyat being a widow/minor


 

d. All of the above


 



 

Answer. d


 

 

 

 

29. Under Land Acquisition, Rehabilitation and Resettlement Act, 2013 stipulates mandatory consent of how much people in Public-Private Partnership Project ?

 

 

 

a. 50%


 

b. 60%


 

c. 70%


 

d. 80%


 



 

Answer. c


 

 

 

 

30. The land owner under Land Acquisition, Rehabilitation and Resettlement Act, 2013 means-

 

 

 

a. Person whose name is recorded in as the owner of land


 

b. Person who is granted forest right under Forest Right Act, 2006


 

c. Person who is entitled to be granted ‘Patta’ right


 

d. All of the above


 



 

Answer. d


 

 

 

 

31. The major issues faced by forest sector of State of Jharkhand which in turn affects the climate are-

 

 

 

a. Lack of infrastructural development


 

b. Forest fires


 

c. Low irrigation


 

d. None of the above


 



 

Answer. B


 

 

 

 

32. In state of Jharkhand, the forest categorized as 'reserved forest'

 

 

 

a. Prohibits all activities unless permitted


 

b. Allows all activities generally


 

c. Completely prohibits all activities


 

d. None of the above


 



 

Answer. c


 

 

 

 

33. How many different climate region are present in state of Jharkhand as per NIDM report ?

 

 

 

a. 4


 

b. 3


 

c. 5


 

d. 1


 



 

Answer. c


 

 

 

 

34. Jharkhand State Disaster Management Authority (JSDMA) has been constituted in the year-

 

 

 

a. 2009


 

b. 2011


 

c. 2008


 

d. 2010


 



 

Answer. a


 

 

 

 

35. District disaster management authority (DDMA) is headed by

 

 

 

a. District Magistrate


 

b. District Collector


 

c. Any of them as the case may be


 

d. None of the above


 



 

Answer. c


 

 

 

 

36. The Mukhyamantri Ladli Laxmi Yojana was launched in which year in Jharkhand ?

 

 

 

a. 2012


 

b. 2013


 

c. 2014


 

d. 2015


 



 

Answer. NA  -  2011


 

 

 

 

37. CAMPA means-

 

 

 

a. Jharkhand Compensatory Afforestation Fund Management and Planning Authority


 

b. Jharkhand Counter Afforestation Fund Management and Policy Authority


 

c. Jharkhand Compensation Association Fund Management and Planning Authority


 

d. None of the above


 



 

Answer. a


 

 

 

 

38. The Government of Jharkhand initiated Wild Life Management Plan for a period of ……….. years in different wildlife sanctuaries existing in State of Jharkhand.

 

 

 

a. 5 years


 

b. 6 years


 

c. 4 years


 

d. 10 years


 



 

Answer. d


 

 

 

 

39. . National Mission for Green India has been initiated in the following Stats by Government of India with the aim to improve the density of existing forests.

 

 

 

a. Jharkhand


 

b. Madhya Pradesh


 

c. Both


 

d. None of the above


 



 

Answer. a


 

 

 

 

40. Jharkhand state Ganga River Conservation Authority is constituted in the year

 

 

 

a. 2008


 

b. 2010


 

c. 2009


 

d. 2011


 



 

Answer. c


 

 

 

 

41. Jharkhand single window clearance ACT was exacted in year

 

 

 

a. 2016


 

b. 2014


 

c. 2013


 

d. 2015


 



 

Answer. a


 

 

 

 

42. Bokaro Steel Plant was constructed with collaboration of-

 

 

 

a. United States of America


 

b. Germany


 

c. England


 

d. Russia


 



 

Answer. d


 

 

 

 

43. Granite Polishing Industry of JSMDC is located at-

 

 

 

a. Tupudana (Ranchi)


 

b. Madhupur


 

c. Pakud


 

d. Saraikela


 



 

Answer. a


 

 

 

 

44. Garden Reach Ship Builders and engineer Ltd diesel engine plant is located at

 

 

 

a. Bokaro


 

b. Adityapur


 

c. Kandra


 

d. Ranchi


 



 

Answer. d


 

 

 

 

45. The government of India has sanctioned Electronics Manufacturing cluster at

 

 

 

a. Adityapur


 

b. Jasidih


 

c. Tupudana


 

d. Bokaro


 



 

Answer. a


 

 

 

 

46. Climate Change Knowledge Network in Indian Agriculture (CCKNIA) was launched in the year ………… in three states that is Maharashtra, Jharkhand and Odisha.

 

 

 

a. 2012


 

b. 2011


 

c. 2013


 

d. 2014


 



 

Answer. c


 

 

 

 

47. Jharkhand state majorly fall under ____climate region

 

 

 

a. Tropical Monsoon


 

b. Tropical Wet


 

c. Both


 

d. None of the above


 



 

Answer. a


 

 

 

 

48. State climate cell has been established in state of Jharkhand in collaboration with

 

 

 

a. World Trade Organization (WTO)


 

b. Amnesty International


 

c. United Nations Development Programme (UNDP)


 

d. None of the above


 



 

Answer. c


 

 

 

 

49. When was Jharkhand Action plan on climate change was published ?

 

 

 

a. 2013


 

b. 2014


 

c. 2015


 

d. 2011


 



 

Answer. a


 

 

 

 

50. According to Jharkhand Action pal on climate report (2014) which is the most sensitive District?

 

 

 

a. East Singhbhum


 

b. Saraikela Kgarsawan


 

c. Ranchi


 

d. Bokaro


 



 

Answer. a


 

 

 

 

51. The rank of Jharkhand among India states on Ease of Doing Business (EODB) in the year 2016 by world bank and DIPP is

 

 

 

a. First


 

b. Fifth


 

c. Seventh


 

d. Third


 



 

Answer. c


 

 

 

 

52. The New Industrial Policy (2016) of Government of Jharkhand has given top priority to rural electrification with an objective of-

 

 

 

a. 70% Electrification by 2017


 

b. 80% Electrification by 2017


 

c. 90% Electrification by 2017


 

d. 100% Electrification by 2017


 



 

Answer. d


 

 

 

 

53. The 2016 Industrial Policy of Government of Jharkhand is supposed to be operational for a period of

 

 

 

a. 5 years


 

b. 10 years


 

c. 15 years


 

d. 1 year


 



 

Answer. a


 

 

 

 

54. The new Industrial Policy (2016) of Government of Jharkhand has given top priority to rural electrification with an objective of_____ Electrification by 2017

 

 

 

a. 50%


 

b. 70%


 

c. 80%


 

d. 100%


 



 

Answer. d


 

 

 

 

55. According to 2008 Rehabilitation and Resettlement Policy of Government of Jharkhand, the State Level Rehabilitation and Resettlement Council shall meet at least ………… a year.

 

 

 

a. one time


 

b. two times


 

c. three times


 

d. four times


 



 

Answer. B


 

 

 

 

56. Bihar sponger iron plant is located at

 

 

 

a. Adityapur


 

b. Sonari


 

c. Chandil


 

d. Tamad


 



 

Answer. c


 

 

 

 

57. Mukhya Mantri Jan Van Yojana is related to 

 

 

 

a. Bihar


 

b. Jharkhand


 

c. Chattisgarh


 

d. Keral


 



 

Answer. B


 

 

 

 

58. The number of houses in Jharkhand for widows to be constructed during financial year 2016-17 under Bhimrao Ambedkar Awas Yojana for widows is

 

 

 

a. 8,000


 

b. 9,000


 

c. 10,000


 

d. 11,000


 



 

Answer. d


 

 

 

 

59. ‘Yojana Banao’ campaign has been launched by Government of Jharkhand in which year ?

 

 

 

a. 2,011


 

b. 2,013


 

c. 2,014


 

d. 2,016


 



 

Answer. d


 

 

 

 

60. The Jharkhand Government launched ‘Saraswati Yojana’ to benefit construction workers in the year-

 

 

 

a. 2,011


 

b. 2,012


 

c. 2,013


 

d. 2,014


 



 

Answer. d


 

 

 

 

61. Chiriya located in W.Singhbhum is famous for

 

 

 

a. Bird Sanctuary


 

b. Wolf Sanctuary


 

c. Iron Ore Mining


 

d. Dam on Kharkai


 



 

Answer. c


 

 

 

 

62. Which district is largest producer of lac in Jharkhand ?

 

 

 

A.Ranchi


 

b. Khunti


 

c. West Singhbum


 

d. Gumlaa


 



 

Answer. A


 

 

 

 

63. Per capita forest and tree cover in Jharkhand is

 

 

 

A.0.08 hectare


 

b. 1.08 hectare


 

c. 2.08 hectare


 

d. 3.08 hectare


 



 

Answer. a


 

 

 

 

64. Shaheed Nirmal Mahto Park included in Jharparks program in Jharkhand is located in district

 

 

 

a. Ranchi


 

b. West Singhbhum


 

c. Hazaribag


 

d. Palamu


 



 

Answer. c


 

 

 

 

65. Rajarappa is situated on the confluence of which rivers ?

 

 

 

a. Damodar – Bhera


 

b. Damodar – Sherbukhi


 

c. Damodar-Barakar


 

d. Damodar-Konar


 



 

Answer. a


 

 

 

 

66. Who among the following was not an official of Bhuihari-Parha of Munda tribe in the earlier period ?

 

 

 

a. Kuar


 

b. Lal


 

c. Karto


 

d. Pat-Munda


 



 

Answer. d


 

 

 

 

67. The Nagbanshi ruler Raja Durjan Sal agreed to pay an annual tribute to the Mughal Emperor Jahangir in 1628. The amount of annual tribute was-

 

 

 

a. 7000 Rs


 

b. 9000 Rs


 

c. 6000 Rs


 

d. 5000 Rs


 



 

Answer. c


 

 

 

 

68. Who was the sacerdotal and secular head of the Oraon villages before the office of Mahto in the earlier period ?

 

 

 

a. Pujar


 

b. Baiga


 

c. Gorait


 

d. None of the above


 



 

Answer. B


 

 

 

 

69. Who was the sub-head of Manjhi in the community system of Santals ?

 

 

 

a. Pradhan


 

b. Mustangir


 

c. Paranik


 

d. Gorait


 



 

Answer. c


 

 

 

 

70. The british officer who recognized 'Munda-Manaki System' was

 

 

 

a. Thomason


 

b. Carleylle


 

c. Cleveland


 

d. Thomas Wilkinson


 



 

Answer. d


 

 

 

 

71. Section 71A of the Chota Nagpur Tenancy Act, 1908 which provides power to restore possession to members of the Scheduled Tribe over land unlawfully transferred, has been inserted by ………. law.

 

 

 

a. Civil Procedure Code (Act VII of 1859)


 

b. Bihar Scheduled Areas Regulation, 1969


 

c. Both


 

d. None of the above


 



 

Answer. B


 

 

 

 

72. Under Chota Nagpur Tenancy Act, 1908 a female of Khunt-Khattidar is

 

 

 

a. Excluded from the inheritance rights on ancestral properties


 

b. Is guaranteed equal rights as men


 

c. Possess Khunt-Kattidar rights


 

d. None of the above


 



 

Answer. a


 

 

 

 

73. The term ‘Bhuinhari Tenure’ is defined in the Chota Nagpur Tenure Act, 1869 includes-

 

 

 

a. Munda


 

b. Butkheta


 

c. Uraon


 

d. All of the above


 



 

Answer. B


 

 

 

 

74. Under Snathal Paragana Tenancy Act, 1969, Khas village means a village in which there is-

 

 

 

a. No Mulraiyat


 

b. No headman


 

c. Both (A) and (B)


 

d. None of the above


 



 

Answer. c


 

 

 

 

75. Under Santhal Paragana Tenancy Act, 1949, the village Headman’s office is-

 

 

 

a. Transferable


 

b. Non Transferable


 

c. Hereditary


 

d. None of the above


 



 

Answer. B


 

 

 

 

76. Functions of Development of Disaster Management Knowledge-cum-Demonstration Center (SRIJAN) are-

 

 

 

a. Creating knowledge-cum-demonstration centers


 

b. Creating awareness


 

c. Providing local need based information


 

d. All of the above


 



 

Answer. a


 

 

 

 

77. In which year State of Jharkhand experienced severe drought due to the deficit of rainfall ?

 

 

 

a. 2001


 

b. 2005


 

c. 2010


 

d. 2006


 



 

Answer. B


 

 

 

 

78. . Section ……….. of the Disaster Management Act, 2005 empowers Governor of a State to establish State Disaster Management Authority (SDMA).

 

 

 

a. Section 14 (1)


 

b. Section 15


 

c. Section 16      


 

d. None of the above


 



 

Answer. a


 

 

 

 

79. The first Wifi village in Jharkhand is located in which place ?

 

 

 

a. Ichak


 

b. Kasmar


 

c. Chauparan


 

d. Govindpur


 



 

Answer. B


 

 

 

 

80. Which one of the following has signed an M. O. U. with the Jharkhand State recently for the establishment of country’s first sports university ?

 

 

 

a. C. C. L


 

b. SAIL


 

c. N. T. P. C


 

d. TISCO


 



 

Answer. a


 

 

 

 

81. Indian Institute of Technology (Indian School of Mines) was established in-

 

 

 

a. 1926


 

b. 1925


 

c. 1927


 

d. None of the above


 



 

Answer. a


 

 

 

 

82. Ranchi University was formed from bifurcation of which university ?

 

 

 

a. Bihar University


 

b. Patna University


 

c. Magadha University


 

d. None of the above


 



 

Answer. D/NA *


 

 

 

 

83. XLRI Jamshedpur was established by

 

 

 

a. Tata Sons


 

b. Mary Society


 

c. Society of Jesus


 

d. Sir Ratan Tata Trust


 



 

Answer. c


 

 

 

 

84. Who was the first women hockey player from Jharkhand to play in Olympics?

 

 

 

a. Asunta Lakra


 

b. Nikee Pradhan


 

c. Savitri Purti


 

d. Sumrai Tete


 



 

Answer. B


 

 

 

 

85. Which sports person was awarded Padmashri in 2016?

 

 

 

a. M S Dhoni


 

b. Jhanu Hansda


 

c. Deepika Kumari


 

d. Silvanis Dungdung


 



 

Answer. c


 

 

 

 

86. Which district of Jharkhand has maximum Adivasi population?

 

 

 

a. West Singhbum


 

b. Ease Singhbhum


 

c. Dumka


 

d. Lohardaga


 



 

Answer. d


 

 

 

 

87. The Sohrai festival in Jharkhand is celebrated next day of the Diwali to glorify

 

 

 

a. Agricultural wealth


 

b. Forest wealth


 

c. Mining wealth


 

d. Animal wealth


 



 

Answer. d


 

 

 

 

88. Which district of Jharkhand was declared to be the second capital by Babu Lal Marandi, on being the Chief Minister of Jharkhand ?

 

 

 

a. Lohardaga


 

b. Simdega


 

c. Dumka


 

d. Saraikela


 



 

Answer. c


 

 

 

 

89. Hill Assembly Plan’ was set-up for the development of Adivasi by-

 

 

 

a. T. Wilkinson


 

b. Cleveland


 

c. Cleveland


 

d. Lord Macaulay


 



 

Answer. B


 

 

 

 

90. The commonest form of marriage among Santhal is

 

 

 

a. Itut


 

b. Saanga


 

c. Nir-Blok


 

d. Bapla


 



 

Answer. d


 

 

 

 

91. The author of ‘Gayab Hota Hua Desh’ is

 

 

 

a. Nirmal Putul


 

b. Rajat Verma


 

c. Shravan Kumar Goswami


 

d. Ranendra


 



 

Answer. d


 

 

 

 

92. The author of drama ‘Koche Kadba’ is-

 

 

 

a. Soleman Murmu


 

b. Narayan Soren


 

c. Panchanan Marandi


 

d. Raghunath Murmu


 



 

Answer. a


 

 

 

 

93. The author of ‘Kherwal Bansho Dhorom Puthi’ is

 

 

 

a. Father Peterlal Ekka


 

b. Stephenn Hukum Murmu


 

c. Manjhi Ramdas Tudu


 

d. Doman Hansda


 



 

Answer. c


 

 

 

 

94. The author of ‘Adhi Dharam’ is-

 

 

 

a. Raghunath Murmu


 

b. Gurbachan Singh


 

c. Ramdayal Munda


 

d. Nirmal Minjh


 



 

Answer. c


 

 

 

 

95. Literateur whose birth century was in 2016 ?

 

 

 

a. Vandana Tete


 

b. Ramswarth Singh


 

c. Dineshwar Prasad


 

d. Radhakrishn


 



 

Answer. d


 

 

 

 

96. Which statement regarding Dhoklo Sohar Maha Samiti is not correct ?

 

 

 

a. Opposed the Panchayati Raj Election


 

b. Supported the Panchayati Raj


 

c. Favoured Customary System


 

d. Accepted Munda-Manki as representative


 



 

Answer. B


 

 

 

 

97. The families who cleared jungles and prepare lands for plough were known as

 

 

 

a. Bhuinhars


 

b. Chalo Pachcho


 

c. Baiga


 

d. Pujar


 



 

Answer. a


 

 

 

 

98. In village organization the function of the village Baiga (Oraon) is-

 

 

 

a. to propitiate village dieties


 

b. to work as village servant


 

c. to work as carpenter


 

d. to work as blacksmith


 



 

Answer. a


 

 

 

 

99. What is the main profession of the Sadan of Jahrkhand?

 

 

 

a. Hunting


 

b. Agriculture


 

c. Trade


 

d. Weaving


 



 

Answer. B


 

 

 

 

100. Which of the following language has become extinct from the Adivasi tribe of Jharkhand ?

 

 

 

a. Mundari


 

b. Kurukh


 

c. Khariya


 

d. Asuri


 



 

Answer. d